Home » Techniek » WordPress: Schrijf uw eigen plugin

WordPress: Schrijf uw eigen plugin

Geplaatst in: Techniek, Web 0

WordPress Plugins: Een Kunst Database, Deel 1

Rechtlijnig Denken
Rechtlijnig Denken

Eén van onze huidige projecten is het bouwen van een online Kunst winkel, ‘Knipoogje Kunst‘. Onze partner en staf medewerker Hai Nguyen is een getalenteerd schilderes die van alle markten thuis is. Hai heeft jarenlang gewerkt voor een Vietnamese ondernemer die haar schilderijen verkocht naar het buitenland. Toen ze voor 3DN ging werken was de connectie snel gemaakt en besloten we om haar schilderijen zelf online te gaan verkopen. Er zijn voor WordPress zeer veel plugins gratis verkrijgbaar. De meeste van deze plugins zijn echter vaak van een behoorlijk generiek karakter. Voor een goede site die zich wil onderscheiden van anderen is er toch wat meer nodig dan generieke functionaliteit.

Om bovenstaande redenen hebben we besloten zelf enige plugins te gaan schrijven. We zullen, daar waar het ons intellectueel eigendom niet schaadt, het proces om zo’n plugin te ontwikkelen tevens documenteren.

Woocommerce

Een Kunst winkel heeft natuurlijk een primair doel, het verkopen van kunstwerken en daarmee de visie van de kunstenaar uitdragen. Echter, de techniek dient hierbij behulpzaam te zijn en  niet tegen te werken. Vaak hebben we al meegemaakt dat plugins een erg rechtlijnige scope hebben die weinig rekening houdt met andere functionaliteit die al op een site aanwezig is.

Bij 3DN gebruiken we, zoals zoveel andere bedrijven, het product Woocommerce. Woocommerce is een set van plugins die het verkoop proces faciliteren. Onze eerste vereiste om een kunst database plugin te ontwerpen is dat het eenvoudig samenwerkt met Woocommerce. Wanneer we werken toevoegen aan onze database collectie dient immers ten eerste vastgesteld te worden of dit een product is dat wij zelf kunnen (en mogen) verkopen.

Envira

Envira is een andere commerciele WordPress plugin die we al lange tijd intensief gebruiken op onze WordPress sites. Er kunnen fatastische gallerien mee worden samengesteld waarmee de kunstwerken eenvoudig kunnen worden bekeken. Envira heeft een fraaie koppeling met Woocommerce.

Het bijhouden van een Kunst Database houdt echter veel meer in dan een collectie plaatjes en een mooie manier om deze plaatjes te tonen. Er zijn veel zaken bekend over schilderijen zoals de schilder, het jaartal waarin het schilderij is gemaakt, de stijl van het schilderij en zelfs technische zaken zoals het kleurenpallet zijn meta informatie die we willen registreren in onze database.

Conclusie

We willen een plugin gaan bouwen waarmee we schilderijen kunnen registreren en die een koppeling heeft met Woocommerce en Envira. De plugin zal het de WordPress administrator toestaan om een foto te selecteren uit een Envira gallery. De plugin zal vervolgens toestaan om een grote collectie metadata van het schilderij vast te leggen. Wanneer in de metadata is vastgelegd dat een schilderij door ons verkoopbaar is zal er tevens in Woocommerce een product worden aangemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *