Home » Techniek » Googlebot gebruikt geen HTTP/2

Googlebot gebruikt geen HTTP/2

posted in: Techniek 1

Googlebot is Dood. Lang leven de nieuwe Googlebot!

Recent heeft 3DN besloten om HTTP/2 te gaan gebruiken op haar websites. Dit besluit kwam niet geheel lichtzinnig en is deels gebaseerd op de SEO ratings. Voor 3DN en vele anderen is Googlebot uiteraard nog steeds de belangrijkste maatstaf. Meer snelheid betekent hogere pageranking, dat heeft Google immers zelf gezegd. Dit is tevens de verwachting na jarenlang professioneel met internet technologie bezig geweest te zijn. Maar is dit ook zo, of zijn de grote technologie bedrijven eigenlijk erg verlamd door hun eigen technologische voorsprong en hun grootte?

Om maar heel direct het antwoord hierop te geven zodat u niet ons hele artikel hoeft door te lezen; Het is niet zo. HTTP/2 verhoogt NIET uw pagerank. Google, maar tevens Bing, Baidu, Moz, AHrefs en waarschijnlijk alle andere search engines controleren niet eens of uw site HTTP/2 spreekt, laat staan dat u er hoger door word geplaatst in de search resultaten.

Snelheid is Belangrijk

Dolphin Speed
Dolphin Speed

Uiteraard is Googlebot niet ‘dood’. Google is niet dood. Wij van 3DN houden van Google ondanks alle vervelende geruchten. Google heeft ons een enorm inzicht gegeven in het gebruik van het web met fantastische tools zoals Analytics. Echter, hebben we uw aandacht met de titel? Wij geloven dat alles altijd beter kan, zo ook Google. Zaken worden niet beter door gezeur en Google lastig vallen met vervelende artikelen waarom Googlebot geen HTTP/2 doet. Dat soort artikelen zijn er al genoeg. Wij geloven dat zaken beter worden door competitie. Wanneer Google een steekje laat vallen kunnen wij daar handig gebruik van maken.

Als Googlebot geen HTTP/2 test, waarom niet zelf een HTTP/2 zoekmachine maken? Een zoekmachine maken is immers echt geen raket techniek. Google heeft er weliswaar een gigantisch concern mee opgebouwd maar we vergeten wel eens dat Google groot werd doordat Sergey Brin en Larry Page een lening kregen van Sun Microsystems medeoprichter Andy Bechtolsheim. Die initiele lening was slechts honderdduizend dollar. Larry Page schreef ooit eens de volgende management rules:

 • Delegeer niets: Doe alles wat je zelf kunt om dingen sneller te laten gaan.
 • Wees geen burocraat.
 • Ideeen zijn belangrijker dan leeftijd.

Vooral die eerste regel is inspirerend voor ons. Als Google het niet doet, dan doen we het zelf. Dat is uiteindelijk de spirit. En wie weet, mogelijk ziet ooit iemand van Google, anders dan Googlebot, onze site en inspanningen en schiet juist daardoor onze pagerank omhoog!

Een Zoekengine Beginnen

Een site starten is eenvoudig. We zijn vast vooruit gesprongen en hebben onze eigen 3DN zoekmachine gestart. Uiteraard is deze zoekmachine volledig HTTPS en HTTP/2. De site is zelfs exclusief HTTP/2. En dat zal tevens het criterium zijn voor onze eigen zoekmachine; Enkel sites die exclusief HTTP/2 accepteren zullen toegevoegd worden aan onze index. Zo conformeren we ons uiteindelijk toch aan Google door Google uit te sluiten. U zult onze zoekmachine dus ook niet vinden in Google!

Hoewel het starten van een site natuurlijk bijzonder eenvoudig is zijn we er daar nog niet mee. We voegen dit dan ook toe aan ons lijstje van things to do. Dat lijstje groeit echter gestaag. Kortom, de HTTP/2 zoekmachine zal niet zeer snel vaart maken, daarvoor zijn we veel te druk met andere zaken. Wat we echter wel ZEER spoedig zullen doen is een mogelijkheid bieden waar trotse webmasters met ballen van staal durven aankondigen ‘Wij negeren Googlebot. Wij zetten HTTP/1 en HTTP/1.1 uit! Voeg ons aub. toe aan uw HTTP/2 zoekmachine’.

Persoonlijk ben ik erg benieuwd.

Samenvatting

3DN speelt Google’s spelletje mee. We hebben ons verdiept in de geschiedenis van Google en hoe zijn jullie gekomen waar jullie zijn. Een minder gedocumenteerd feit wat ik me echter meen te herinneren is dat Google in het begin een single trick pony had. Ze indexeerden sites op basis van de HTTP headers. Een Linux server kwam hierdoor meer prominent in de zoekresultaten omtrent Linux zoekwoorden terecht. De Linux community, en ik reken mijzelf daar zeker onder, bewonderde dat direct en stuwde het initiele Google verkeer. Helaas kan ik daar nergens meer het bewijs van vinden (in Google).

3DN heeft besloten om Google ‘aan te pakken’, bring it on!

 1. fredleeflang
  | Reply

  Het word een beetje interessanter. Apache kan en wil kennelijk helemaal niet toestaan dat je exclusief HTTP/2 gebruikt. In de documentatie staat:

  Protocols h2 http/1.1

  Bovenstaande is nodig teneinde h2 te activeren. Echter de http/1.1 word in alle documentatie die ik er over lees automatisch geknipt en geplakt lijkt het wel want…. wanneer je http/1.1 weg laat accepteert de Webserver nog steeds http/1.1. Niets is vermeldt op de Apache documentatie site dat HTTP/1.1 expliciet AAN staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *