Home » Techniek » Een Product Bouwen: Systool

Een Product Bouwen: Systool

Geplaatst in: Nieuws, Techniek 0

Product

Al jarenlang bouwt 3DN vele scriptjes, programma’s en diensten, hulpmiddeltjes die ons in onze rol van freelancer goed van pas komen wanneer we bij een client op lokatie diensten verrichten. Geen van deze hulpmiddelen hebben we echter ooit verder ontwikkeld als product maar met systool komt daar verandering in. De Nederlandse Wikipedia is vrij beknopt omtrent de definitie van een product:

een artikel, iets dat men maakt of op de markt brengt

Gelukkig heeft investopedia een meer betekenisvolle definitie welk zich meer spitst op het proces van ‘hoe maken we iets eigenlijk een product?’. In verband met de nieuwe richting die 3DN heeft gekozen gaan we ons meer richten op het ontwikkelen van producten en diensten en minder op het uurtje-faktuurtje werken. Het eerste product wat we op deze manier gaan positioneren is systool.

Systool

ICT Doolhof: Gebruik het Systool Product
ICT Doolhof: Gebruik Systool

Na ruim 20 jaar als ZZP’er bij een grote verscheidenheid aan bedrijven gewerkt te hebben beginnen zich patronen af te tekenen. Ieder bedrijf begint met één of een aantal computers die bepaalde taken verrichten. Vaak worden deze computers beheerd door een personeelslid die een computerhobby heeft en dit naast zijn normale aktiviteiten doet. Dit gaat zo vaak enige jaren door en het serverpark groeit gestaag.

Al snel worden de activiteiten vwb. de servers frequenter en meer en meer tijd van de computerhobbyist word opgeslokt. De functie van alle machines zit vnl. geborgd in het hoofd van de lokale computerhobbyist en met enig geluk documenteert hij/zij het ook nog maar een grote wirwar aan afhankelijkheden begint te ontstaan. Op een zeker moment komt het voor dat voor de hobbyist de maat vol is. Hij wil een toegewijd systeembeheerder worden en het daarbij behorende, vaak hoog veronderstelde, salaris ontvangen of hij valt overspannen neer. Linksom of rechtsom word het dan in ieder geval duidelijk hoeveel afhankelijkheid er werkelijk is ontstaan. In het gunstigste geval word duidelijk hoeveel afhankelijkheid er bestaat vwb. de computers, in het ongunstigere geval word duidelijk hoeveel afhankelijkheid er bestaat vwb. de computer hobbyist.

Bovenstaande is een organisch proces wat voorkomt bij nagenoeg alle kleine bedrijfjes waar 3DN zich voor ingespannen heeft en iedere kleine ondernemer zal het herkennen. Dit is ook vaak het moment waar de professional dient te worden ingehuurd om het doolhof van afhankelijkheden te gaan ontvlechten. Dit is waar 3DN en systool van pas komen.

Systool is een Configuratie Management product waarmee net alleen uw computers maar ook de interne afhankelijkheden kunnen worden vastgelegd en grafisch inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Historie

3DN heeft al lange tijd ervaring met systeembeheer, dit begon voor de oprichter Fred Leeflang al zo’n 25 jaar geleden als detacheerder bij een van de eerste Nederlandse detacheringsbedrijven, Rijnhaave Netwerken. Als detacheerder werd Fred ingezet op korte en vaak intense projecten waar een bedrijf naar Rijnhaave Netwerken toe was gekomen met een verzoek om expertise. In die situatie word er vaak veel van je verwacht, je bent immers de expert voor het inhurende bedrijf. Hierdoor dient vaak een soort vliegende start te worden gemaakt en dient het serverpark van de client zo snel mogelijk geanalyseerd te worden in situaties waar documentatie vaak achter gebleven is.

Na veel van dit soort klussen te hebben gehad, als detacheerder maar later ook als vast personeel en uiteindelijk als freelancer, worden ideeen vaak meegenomen naar een volgende betrekking en word een aanpak, ondersteund door verschillende tools steeds meer een soort gemeengoed. Wat we uiteindelijk vaker en vaker zien is dat een complex netwerk bestaat van machines, servers, applicaties, personeel en autorisaties, contracten en ondersteuning wat niet in één consistent geheel overzichtelijk en inzichtelijk is vastgelegd. Veel gevorderde organisaties onderkennen de noodzaak hiervan en schaffen hiervoor vaak dure producten aan die de CMDB worden genoemd en richten vervolgens veel procedurele processen in die ervoor moeten zorgen dat deze CMDB ook accuraat is.

3DN heeft door de jaren heen gewerkt aan een tool die, gebruik makend van opensource middelen, snel een fraaie database kan opbouwen zonder al deze procedurele beslommeringen.

[envira-gallery id=”925″]

Uit de mond van één van onze clienten al zo’n 15 jaar geleden over systool: “Corporate IT wil dat wij Tivoli gaan gebruiken. Wij hebben Tivoli niet nodig, wij hebben Fred.”

Bestellen

Op dit moment zijn we nog niet volledig ingericht om Systool echt als een product aan te bieden. Hierdoor is de titel van deze post immers ‘Een Product Bouwen’. We zijn er nog niet volledig uit hoe we het product marketable for sale gaan maken. We willen u graag op de hoogte houden hiervan en willen u aanraden om u in te schrijven als geinteresseerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *