PolitiCap

PolitiCap: Democratie Ontleed

Jaren geleden was de oprichter van 3DN een redelijk bevlogen type die er in geloofde dat de wereld als geheel verbeterd kan worden. Hoewel dat natuurlijk de reinste onzin is geldt het nog steeds op microscopische schaal. Om die reden hebben we besloten een al wat ouder product, de website PolitiCap weer te reviven. PolitiCap is primair een spel. In het spel kan de deelnemer aandelen kopen en verkopen in politici met als doel mee te helpen een markt te creëeren waarmee de werkelijke waarde van een politicus voor de samenleving word blootgelegd.

Een vaak gehoord Commentaar

Veel mensen die door de jaren heen op PolitiCap hebben gereageerd vinden aandelen markten niet interessant en politici zo mogelijk nog oninteressanter. Hoewel dit natuurlijk erg begrijpelijk is zijn ze beiden echter van een enorme invloed op ons dagelijkse leven. Wij geloven dat we politiek en aandelenmarkten echter leuk kunnen maken. We geloven verder dat de desinteresse van mensen in deze onderwerpen geen toeval is maar dat het by design is. Immers, mensen willen saaie onderwerpen vermijden, niet verbeteren.

Wat bijvoorbeeld als uw politieke investeringen voor u ineens gaan resulteren in prijzen? Wat bijvoorbeeld als uw politieke investeringen plotsklaps lijken te resulteren in een werkelijke verbetering in de realiteit? In Nederland hoor ik vaak ‘Tsja, wat doe je er aan he?’. Maar wat als een opmerking uwerzijds op het PolitiCap forum ineens de politieke marketcap van de Minister President in elkaar laat storten en het leidt tot Kamervragen?

Status

Status
Status

Veel tijd is gestoken in het bouwen van PolitiCap, echter het is nog lang niet klaar. De site is momenteel publiek zichtbaar omdat het reeds toonbaar is. Het spel  element laat echter nog even op zich wachten.

Op zich is dat niet verbazend, PolitiCap is immers naast dat het een spel is tevens een volledige Beurs Simulator. Door u in te schrijven bij PolitiCap kunt u een heel aantal begrippen van moderne aandelen markten leren begrijpen.

Zo zal het bijvoorbeeld duidelijk worden wat de rol van news agencies kan zijn in de aandelenmarkt. Tevens zult u leren, en er zelf een kunnen worden, wat een stock broker nu eigenlijk is, wat market makers zijn en hoe de oude vertrouwde handelsvloer grondig veranderd met de intrede van ICT.

Dat klopt, u zult zelf een stockbroker kunnen worden. U zult zelfs uw eigen ‘krant’ kunnen beginnen waarmee u financiele berichtgeving kunt doen. De markt zal tevens bepalen hoe waardevol uw krant is en hoe betrouwbaar de berichtgeving is.

Nog schokkender voor sommigen; U zult zelfs politicus kunnen worden in PolitiCap. U kunt dan een zogenaamde IPO of Initial Public Offering van uw eigen politieke kapitaal kunnen uitvoeren waarmee onmiddelijk uw eigen marketcap word bepaald. Ook bestaande politici zullen zo’n IPO kunnen organiseren, echter als bedrijf hebben wij er weinig vertrouwen in dat de huidige politici dit ook echt zullen willen. Met name in Nederland lijken politici vandaag de dag meer gefocusseerd op geheime, stiekume achterkamertjes waarin besluiten achter de rug van de bevolking om word genomen.